Ja, detta är dess värre så vanlig att det till och med har fått sitt eget namn; Grooming. Det handlar om när vuxna, oftast under falsk identitet, skapar kontakt med barn på internet eller i sociala medier med syftet att utnyttja dem sexuellt. Det är ett av de fokusområden Aktiv Skola engagerat sig i genom att bland annat ta fram en handbok om sexuella övergrepp på internet, som i första hand riktar sig till föräldrar men även till lärare och annan skolpersonal.

Tillsammans med Ulrika Rogland genomför Aktiv Skola en kostnadsfri föreläsningsturné för föräldrar och skolpersonal. Föreläsningen handlar om hur du som vuxen kan förebygga, informera och hjälpa. Den tar även upp exempel från riktiga rättsfall och besvarar frågor som ”vad säger lagen?” och ”vad kan jag göra?”.

Varje år sponsrar jag något Internetrelaterat, den värld jag lever och verkar i. Jag kan inte med ord beskriva den plötsligt stigande, bottenlösa ilskan när jag läser om detta växande problem som går längre och längre ner i åldrarna. En ilska som är nära ett avgrundsvrål.

En film som griper tag

Har du några minuter över? Se då denna film: Jag tror jag är lite kär i dig

Filmen handlar om en helt vanlig tonårstjej som träffar en kille på nätet. Filmen belyser ett vanligt missförstånd. Många tror nämligen att grooming handlar om att någon under en längre tid, veckor eller månader, bygger upp ett förtroende hos ett barn, och att detta förtroende gradvis går över i ett utnyttjande. I själva verket kan det gå blixtsnabbt, i vissa fall händer allt bara på en kväll eller ett par dagar.

En stor eloge till Aktiv Skola som valt att upplysa om detta fruktansvärda ämne. De får oss vuxna att inse att en av de viktigaste frågor att ställa till ett barn, kanske just är: Hur har du haft det på nätet i dag?

// Ann