– Det är någon som kommer att registrera mitt företagsnamn som www-adress, sa kunden upprört i telefonen, vad ska jag göra? Och jag har bara 2 timmar på mig att kunna stoppa det! Hon var skärrad, min kära kund, samtidigt som hon tvivlade på sanningshalten i det samtal hon just hade haft.
– Okej… Berätta. Vad hände? sa jag.

Kunden berättade. Hon hade blivit uppringd av ett företag som sagt att någon var på väg att registrera domännamn i hennes företagsnamn. Det gällde com, biz och net-domäner. (själv äger hon se-domänen). För 5 000 kronor kunde företaget stoppa detta genom att hinna registrera dessa domännamn innan någon annan hann före men då fick hon bestämma sig och ge besked före klockan fyra samma dag.

Jag förklarade att den här typen av ”affärer” har gått i vågor under flera år. Oseriösa företag som kollar upp vilka domännamn ett företag har och sedan ringer och säger att någon är på väg att registrera samma företagsnamn under andra toppdomäner och ”nu-minsann-är-det-bråttom-men-vi-hjälper-dig-om-du-betalar-snabbt”. Man kan välja att strunta i denna typ av samtal men det bra att tänka till. Vilka adresser vill jag INTE att någon annan registrerar? Hur kan jag skydda mitt företagsnamn på bästa sätt och måste jag registrera alla för att vara säker? Jag ringde också upp ett par webbhotell och pratade med supporten. Hade de några råd och tips?

Detta är mina 3 konkreta råd till dig:

  1. Blir du uppringd av företag som skrämmer med att någon är på väg att registrera ditt företagsnamn – köp INTE det. Tacka för informationen och lägg på luren.
  2. Men fundera! Vilka domännamn är du ”rädd om”? Är det .com, .nu, .net, .biz, .guru?
  3. De vanligaste toppdomänerna vi använder här i Sverige är: se, com och nu. Det är inget hemmansköp att säkra upp genom att registrera dessa. En com-domän ligger runt 68 kr/år och nu-domänen på cirka 135 (registreras för 2 år).

Sammanfattning: Om du inte vill att någon ska registrera ditt företagsnamn skulle jag i första hand säkra upp de vanligaste toppdomänerna: se, com och nu. Få inte panik om du blir uppringd av företag likt min kund blev utan kontakta ditt webbhotell eller din webbkonsult och be om råd/hjälp. Du kommer att spara tusentals kronor.

Webbhotell, Webbsida, Workshop levererat i expressfart!

Är du i behov av en webbplats med en snygg, professionell layout till ett fast pris? Du vill självklart kunna uppdatera webbplatsen själv men vill inte hålla på med installation, byggandet av webbsidan eller skapa konto hos webbhotell.

Då har jag lösningen för dig!  Kontakta mig så berättar jag mer 🙂

Tills nästa gång – allt gott! // Ann