Om Ann Tavelin

Snabb-turbo-variant-historien

– Som 16-åring tog jag ett stort beslut. På grund av min skoltrötthet hoppade jag av gymnasiet för att satsa på något jag tyckte om – musik. Jag flyttade till Piteå med hopp om att bli berömd pianist. Fast just utflyttad, boende på elevhem … Det fanns tyvärr roligare saker att hitta på än att öva pianoskalor … Jag kom inte in på musiklinjen men stannade kvar i Piteå eftersom jag fick jobb på företaget Pite-Partner där jag monterade kabelhärvor till Volvobilar.

Efter ett år kom läslusten tillbaka och jag flyttade hem till Ö-vik och läste på Komvux i två år, kontorsekonomisk linje. Men när jag var klar insåg jag ju att det inte var sekreterare jag ville bli utan beslöt mig för att satsa på ett annat område jag tyckte om – konst. Och när jag kom in på ABF:s tvååriga utbildning i Umeå så hade jag bestämt mig: Jag skulle bli berömd konstnär, haha …

Grafiker på Sveriges Television

Som 25-åring blev jag arbetslös och uppmanades av Arbetsförmedlingen att leta en praktikplats. Lyckades jag med det skulle de finansiera de tre första månaderna.

Tack vare det följde tio år på Sveriges Television i Umeå. Egentligen var det helt otroligt att jag fick jobb, för när jag ringde frågade de ju såklart om jag var journalist, om jag kunde redigera, om jag kunde filma? Och jag svarade nej på allt. Men när de frågade om jag kunde teckna, då skrek jag Jaaa!

Det här var ju före datagrafikens tid. Men redan under mitt första halvår på SVT kom den första maskinen där man med datorns hjälp började göra vinjetter och grafiska bilder. Jag gav mig den på att lära mig tekniken eftersom jag förstod att jag skulle ha större chans att få vara kvar då.

Dotcom-döden och vi flög som röksvampar

Men 1995 kom Internet och det var som att få en uppenbarelse. Det var nog det mest fantastiska jag hade varit med om. Jag läste alla böcker jag kom över och började göra mina första tafatta hemsidor. Jag sa upp mig och sökte jobb som designer på Cap Gemini och fick det. Men det här var under IT-boomen när vi till en början hade hur mycket jobb som helst, snart kom kraschen och vi flög som röksvampar allihop. Min chef uppmanade mig dock att starta eget, och att bli entreprenör – sin egen var en inneboende dröm (som jag hittills inte vågat genomföra). Det blev ”Ritografen – design för web och tryck” som blev det första bolaget.

Belånade hus och hem

Efter något år fick jag kontakt med ett företag som hette Base Media där fyra killar utvecklat ett webbverktyg så att kunderna själva kunde uppdatera sina hemsidor. Jag blev deras återförsäljare men fick sedan frågan om att komma över till dem och lägga ner mitt bolag. Vi var tillslut 7 anställda (6 delägare) men utan riktig styrning spretade våra visioner alltför mycket. Jag belånade hus och hem för att tillsammans med en av mina kollegor köpa namn och inkråmet i bolaget. Det här var 2005 och vi växte igen, blev två bolag, och som störst 7 anställda.

Tillbaka till start

2011 köpte jag ett av bolagen, Base Media Norr AB. Jag har inga anställda idag utan har valt att jobba i nätverk. Jag gör samma sak som tidigare: designar, skriver, producerar, projektleder, utbildar och föreläser. För att leverera enligt kundens önskemål  köper jag in den kompetens som saknas från mitt stora, ovärdeliga nätverk.

Har man varit så lusfattig som jag var under mina år som konstnär – och ändå hade det bra – får man lite perspektiv på saker. Vad är egentligen det värsta som kan hända? Det finns aldrig bara en lösning, går det åt pipsvängen kan man alltid hitta en bakdörr. Ett eget bolag har alla möjligheter att utvecklas. Det blir helt enkelt vad du gör det till, och på så sätt blir man aldrig understimulerad …

Tack för att du läste! / Ann Tavelin

(Texten delvis hämtad och omskriven från intervju ur Svenskt Näringslivs:
Fri företagsamhet – 21 röster från Västerbotten)

Fakta om Ann:

Namn: Ann, Maria, Elisabeth Tavelin

Ålder: Den bästa…

Längd: 170 cm

Vikt: Hrmf! Fnys!

Familj: Gift med Björn, dotter Alexandra

Bor: I själafjärden utanför Obbola, Umeå

Fakta om Företaget:

Namn: Base Media Norr AB

Org.nr: 556719-1779

Registrering: 2007

Köptes av Ann: 2011

Siffror & status:
Alla Bolag (allabolag.se) »
Proff (proff.se) »