Att välja rätt webbhotell är många gånger inte det lättaste. Här följer några tips som kan vara en hjälp på vägen och som säkrar din webbnärvaro.

Den allra viktigaste stommen för vår webbverksamhet är ett fungerande webbhotell (om man inte har tekniska kunskapen att sätta upp sin egen webbserver). Men håll med om att det är riktigt jobbigt när webbplatsen slocknar och vi kanske måste tillbringa timmar framför datorn för att försöka få tag i supporten för hjälp.

Ändå har jag så många kunder som likt besatta letar efter hotell som kostar noll och ingenting för att de vill spara några lusören och det har jag i ärlighetens namn aldrig förstått… Priset på webbhotell varierar från “gratis” till ett par hundralappar i månaden och i min värld får man det man betalar för. Alltför många gånger har jag sett att riktigt billiga hotell har fungerat bra tills dess något gått fel. Det är då probemen börjar:

 • Det finns ingen support att ringa
 • I bästa fall finns en chatsupport (om den är bemannad)
 • Företaget har en FAQ-sida där man får läsa sig till hur man löser problemen (oftast med tekniska termer som är ett aber för mina kunder)
 • Eller så får man skicka ett mail till supportavdelningen och hoppas på svar någorlunda snabbt

Nu ska jag vara ärlig och säga det finns lågprishotell som ÄR bra men om du står i valet att välja webbhotell så vill jag dela med mig av några tips som kan vara till hjälp.

Goda råd inför val av webbhotell:

 • Hur lång är bindningstiden?
  Kan du avsluta ditt avtal direkt eller är du bunden ytterligare några år och måste betala?
 • Kolla supporten!
  Jätteviktigt! Det är inte frågan om något händer utan när något händer och då vill du ha hjälp – fort! Testa och ring, maila hotellet och se hur lång tid det tar innan du får svar.
 • Oneclick-installation
  Använder du WordPress eller något annat av de vanligaste webbverktygen är ”one-click” otroligt smidigt! När du fått inloggning till din kontrollpanel kan verktyget installeras med ett musklick.
 • Hjälp med registrering (www-adress)
  Kolla att hotellet är ackrediterade att kunna registrera www-adresser åt dig.
 • Kan du lägga upp flera webbplatser under samma konto?
  Det här är också bra! Jag har ett konto som heter “Web Unlimited” hos iPeer. Det innebär att jag kan skapa flera olika webbplatser under samma konto utan att det utökar min månadskostnad. Har också fritt utrymme och behöver inte oroa mig över hur mycket material jag publicerar.
 • Kostar det extra med ytterligare lagringsutrymme, databas, trafik?
  Kolla detta! I första anblicken kan priset verka fantastiskt bra. Men har de räknat med allt? Ingår databas? Hur mycket lagringsutrymme finns? Och vad kostar det dig den dagen du måste köpa till mer utrymme?.
 • Googla på ”bra webbhotell”
  Enkelt och effektivt. Otaliga tester har gjorts genom åren av PC för Alla, Internetworld med flera. Här kan du läsa recensioner och se vilket hotell som passar dig.
 • Var inte för för snål!
  Det är mer värt att hitta ett hotell som fungerar och som har en support som finns till hands än att du frenetiskt letar efter det billigaste alternativet.

Webbhotell, Webbsida, Workshop levererat i expressfart!

Är du i behov av en webbplats med en snygg, professionell layout? Du vill självklart kunna uppdatera webbplatsen själv men vill inte hålla på med installation, byggandet av webbsidan eller skapa konto hos webbhotell.

Då är Webbexressen något för dig! Komplett lösning levererad i expressfart där vi avslutar dagen med en workshop så att du kan ta vid och bli din egen webbmaster.

Välkommen med intresseanmälan och lär mer om Webbexpressen här »

Tills nästa gång – allt gott! // Ann