Du kanske har hört uttrycket ”https” men inte riktigt förstått vad det handlar om eller innebär. I detta blogginlägg ska jag försöka förklara så enkelt och pedagogiskt jag kan samt förhoppningsvis få dig att förstå att detta är något du bör genomföra.

Tidigare har alla webbadresser sett ut på följande sätt: http://www.dittforetagsnamn.se. Detta är vad vi kallar webbadress fast de flesta av oss säger bara www.dittforetagsnamn.se.

Det är själva http som nu bör bytas ut mot https istället. Men varför då, kanske du undrar? Och vad tusan innebär det egentligen?

HTTPS är ett protokoll som helt enkelt gör din webbplats säkrare genom att kryptera innehållet. Det betyder att om jag surfar till din webbplats, https://dittforetagsnamn.se, så kan ingen annan förutom jag själv ta del av innehållet eftersom informationen skickas i krypterad form till min webbläsare.

Men vad gör det om andra kan läsa mitt innehåll på webbsidan?

Om det bara stannade där så vore det inga större problem med det gör det inte. Om dina besökare till exempel skickar kontaktformulär, information, köper varor/produkter eller till och med ställer frågor via din webbplats riskerar du att dessa upplysningar sprids ut på nätet. Andra kan dessutom få reda på hur dina besökare söker på din webbplats, uppgifter som sedan kan säljas i konkurrenssyfte.

Men allra värst, enligt mig, är att om du loggar in på din webbplats och anger användarnamn och lösenord så kan din trafik avlyssnas och dessa hackarkräk (ursäkta uttrycket) ser dina inloggningsuppgifter i klartext. Använder du dessutom samma lösenord på fler än ett ställe – då kan det bli problem …

Varför syns jag inte i sökmotorer längre?

Det kan bero på flera saker men ett är då säkert: Google rekommenderar inte längre webbsidor som inte använder HTTPS. De vill rekommendera så bra och säkra sidor som möjligt till sina användare.

Andra menar på att det är en smart strategi från Google eftersom HTTPS gör det svårare för andra aktörer på webben (som Microsoft eller Yahoo) att fånga in information om användarnas surfvanor vilket i sin tur stärker Googles position och kommer att öka värdet på Googles aktie. Hm … Kan mycket väl ligga något i detta men faktum kvarstår. Vill du synas i Google – skaffa protokollet HTTPS.

Men hur skaffar jag det då?

Som med allt annat innebär det en del tekniskt arbete samt årlig kostnad för själva protokollet. Allra enklast är om du ber ditt webbhotell ordna detta åt dig. Men du kommer inte ifrån en del handpåläggning efteråt då vissa länkar och bilder måste korrigeras där http byts ut till https.

Använder du WordPress kan du, efter det att certifikatet/protokollet är installerat, ladda ned tillägget ”Really Simple SSL”. När du aktiverar detta ska alla adresser ändras automatiskt. Har funkat klanderfritt hittills på de webbplatser jag installerat det (peppar, peppar …)

Men gud så krångligt, jag har inte tid!

Använder du WordPress och har inloggningen till ditt webbhotell så låt mig bli länken mellan dig, din webb och teknikerna. Jag hjälper dig att ordna med HTTPS och se till att din webbplats blir säkrare och mer omtyckt av Google 🙂

Varmt välkommen! / Ann