Äger du din webbadress?

I sommar har jag hjälpt ett par kunder med att ta tillbaka äganderätten till det som kan tyckas vara helt självklart: Deras egen webbadress. Hur är det med dig? Äger du din?

Jag trodde att detta fenomen upphörde för 10-15 år sedan då vissa webbhotell eller webbkonsulter registrerade www-adressen i sina egna namn. De flesta av ren okunskap men några med den baktanken att en dag kunna sälja webbadressen tillbaka till ägaren för dyra pengar.

Men det händer tyvärr fortfarande och att göra ett ägarbyte kostar pengar och tidskrävande pappersarbete. Har konsulten eller webbhotellet dessutom ”försvunnit” blir det ännu krångligare.

För mig är det solklart att man ska ha rätten och äga sin egen webbadress, allt annat är befängt! Men till dig som inte vill sköta detta själv utan vill ta hjälp av någon vän, konsult eller teknisk kunnig kring domänregistrering vill jag ge några viktiga, konkreta råd:

  1. Se till att domännamnet (www-adressen) registreras i DITT namn
  2. Se till att DU är administrativ kontaktperson med ditt namn, företag och e-postadress
  3. Se till att du får alla uppgifter till webbhotellet (inloggning till FTP, Databas, Kontrollpanel, webbinloggning med mera)
  4. Även om dessa uppgifter kan verka rena grekiskan är det VIKTIGT att du sparar koderna för du kommer att behöva dessa om du vill anlita teknisk hjälp i framtiden eller flytta till ett annat webbhotell

Hur vet du om du äger webbadressen?

Om du är osäker kan du kolla detta på ett enkelt sätt. Gör så här:

  1. Surfa till https://www.iis.se/domaner/free/
  2. Skriv in din www-adress och klicka på Sök
  3. Klicka på ”Administrativ kontakt”
  4. Fyll i koden/tecknen som visas i rutan (captcha-funktion) och klicka Enter
  5. Du får upp ägarnamn, bolagsnamn och adress (Det är här som dina uppgifter ska stå)

För att kolla upp .com-adresser:

  1. Surfa till http://www.nameisp.com
  2. Fyll i namnet till webbsidan i sökfältet under ”Sök ledigt domännamn” (mittnamn.com)
  3. En lista över lediga domäner visas överst men längre ned på sidan ser du den/de som är upptagna
  4. En lista visas över de webbadresser som är upptagna respektive lediga
  5. På din adressrad, klicka ”Whois” längst ut till höger
  6. Scrolla ned i informationen som visas till du ser administrativ kontakt

Ändrade regler för privatpersoner och enskilda firmor!

Från och med 3 juni 2013 visas endast kontaktuppgifter för privatpersoner/enskild firma om innehavaren av domännamnet godkänt publicering. Har du fått en förfrågan om detta kan du pusta ut för då äger du uppenbarligen din www-adress. Men denna lagändring innebär att har du enskild firma och vill ta hjälp med domänregistrering är det ännu viktigare att allt sköts på rätt sätt.

Hur tar du tillbaka äganderätten till webbadressen?

Visar det sig att du inte står som administrativ kontaktperson så äger du heller inte din webbadress. Då måste du få till ett ägarbyte. Kontakta ditt webbhotell och be dem skicka dokument för ägarbyte. Detta dokument måste den nuvarande personen eller firmatecknaren skriva på för att överlåta rätten till dig. Sedan måste du skriva på och papperen skickas in till webbhotellet för hantering. Ett ägarbyte ligger runt 600-700 kr.

Får du ingen underskrift finns egentligen bara fyra saker du kan göra:

  1. Vända dig till domstol för att ifrågasätta äganderätten till domänen.
  2. Vända dig till registratorer eller toppdomänorganisationer och följa deras tvistpolicy
  3. Hoppas på att intresset för webbadressen upphör så den blir ledig och du kan registrera den på nytt

Men du kan aldrig veta när webbadressen blir ledig och en domstolsprocess kan bli mycket lång (ibland flera år). Så det bästa är nog att helt enkelt registrera en ny webbadress – som DU äger!

Sitter du just nu i liknande situation och vill ha hjälp med att ta tillbaka ägandet men vet inte hur du ska gå tillväga? Tveka inte att kontakta mig så hjälper jag dig!

Jag trodde som sagt att detta inte förekom längre. Har du några erfarenheter av detta? Har du råkat ut för liknande situation och gick det att lösa? Dela gärna med dig i kommentarsfälten nedanför.

Tills nästa gång, allt gott! Kram // Ann