Glöm inte att backa för att se helheten!

Innan jag blev egen företagare så jobbade jag som grafiker på Sveriges Television i Umeå. Vi skulle göra ett religionsprogram som skulle heta ”Mörkret faller” och jag skulle göra vinjettskylten.

I timmar satt jag och valde ut det typsnitt som skulle uppfattas som sakralt, stilrent och enkelt. Jag ville inte heller bara skriva texten rakt upp och ned utan försöka göra texten som en form, en logotyp. Jag pillrade och pillrade för att få det att stämma. Ordet ”mörkret” var längre än ordet ”faller” men genom att knipa bokstäverna på den övre raden och spärra ut bokstäverna på den undre så skulle det funka.

Det var ett petande utan dess like men jag gav mig inte. De två raderna skulle linjera perfekt. När jag tillslut fick ihop formen så att det blev som en rektangulär logotyp, var lyckan fullkomlig! Det var också i grevens tid för sen var det dags att skicka bilden till redigeringen där programmet skulle sättas ihop.

Efter tjugo minuter blev jag inkallad till redigeringsrummet där både producent och redigerare satt.

”Ser du något konstigt med vinjettbilden? sa producenten.
Jag tittade, nej blåstirrade, noggrant men konstaterade att ingen bokstav stack utanför eller något mellanrum kändes obalanserat. Den grafiska formen var perfekt.
”Nej, svarade jag, den grafiska formen håller”.
”Jag pratar inte om den grafiska formen”, sa producenten. ”Ser du inte vad det står?”
Jag tittade på TV-skärmen och såg den grafiskt, perfekta logotypen med texten: MÖKET FALLER

Det rådde inget tvivel om att vår kära TV-präst inte ville stå som producent till ett religionsprogram med titeln Möket Faller hur perfekt spärrade och knipna bokstäverna än var. Det blev bara att gå tillbaka till grafikerrummet. Gör om – gör rätt!

Vad vill jag säga med denna historia? Att jag är ordblind? Ja, i detta fall var det nog så… Men många gånger så stirrar vi oss blinda på detaljer. Istället kan det vara bra att backa och se till helheten. Helheten i det specifika jobbet, projektet eller uppdraget. Vad är ditt bidrag i projektet och hur ska det synka ihop med det övriga? Numera försöker jag alltid få en helhetsbild för att min del av arbetet ska bli så bra som möjligt… Jag tänker aldrig mer bidra till att ett mök faller…

Tills nästa gång – Ha det bäst! // Ann